Tietoa klubista ja vähän historiaa

LC Ylitornio kokoontuu:

Kuukauden 2. keskiviikko klo 19.00,  Hotelli Kievari, Alkkulanraitti 67, Ylitornio

Hallituksen kokous kuukauden viimeinen torstai Hotelli Kievari klo 18.00


LC Ylitornion hallitus

Presidentti           Sirpa Uusimaa                   sirpa.uusimaa@lapha.fi

1 Varapres.            Pertti Siikavirta                pertti.siikavirta@gmail.com

2 Varapres.            Ari Jääskö                           ari.jaasko63@gmail.com

Sihteeri                    Maarit Kronqvist             kronqvist.maarit@gmail.com

Rahastonhoitaja Tuula Vanhapiha               tuula.vanhapiha1@gmail.com

Klubijohtaja            Auvo Rahtu                        auvo.rahtu@pp.inet.fi

Markkinointi           Presidentti ja Sihteeri

LCIF-koordin.         Jorma Pietiläinen             jormapietilainen20@gmail.com

Hallintovirkailija     Annikka Tuohino              annikka.tuohino@gmail.com

Palvelujohtaja          Pekka Pukema                pekka.pukema@pp2.inet.fi

Jäsenjohtaja             Raimo Myssylä                 raimo.myssyla@pp.inet.fi

Viestintävastaava   Juhani Juvonen                juhani@juvonen.org 


Klubin aktiviteettejä

Yhdessä LC Övertoneån kanssa järjestetään jäänlähtöveikkaus. Veikkausarpoja myydään maalis-huhtikuun aikana. Jäänlähtö määräytyy ajanhetkenä, jolloin Tornionjoen jäälle asetettu merkki alittaa Aavasaksan sillan.

Joulun ja uudenvuoden tai mikseipä muunkin tapahtuman juhlistamiseen tarkoitettuja jätkänkynttilöitä myydään joulun alla. Ne toimitetaan tilaajille kotiin kuljetettuina.

Klubi toimittaa yhdessä Kotiseutu- ja Museoyhdistyksen kanssa paikallista joululehteä Ylitornion Joulu. Lehden tuotto jaetaan klubin ja em. yhdistyksen kesken.

Kaikkien aktiviteettien tuotot käytetään lyhentämättöminä etenkin ylitorniolaisten nuorten hyväksi. 


Klubin jäsenet "kauan sitten"

Historiaa

LC Ylitornio on perustettu 8.12.1956 Kemin lionien aloitteesta. Klubimme on 78. Suomessa perustettu klubi. Perustajajäseniä oli 12.  Ohessa on kuva perustamisasiakirjasta. 

Kuusi vuosikymmentä

Kuuteen vuosikymmeneen mahtuu paljon erilaisia tapahtumia ja aktiviteetteja. Tässä klubin esittelyssä on mukana vain muutamia näyttämässä toimintamme monipuolisuutta. Jo ensimmäisellä kymmenvuotisjaksolla oli aktiviteetteinamme jäänlähtöveikkaus, jätepaperin keräys, lehtitilausten kokoaminen ja jäärata-ajot. Avustukset jaettiin melko perinteisesti: partiolaiset, urheiluseurat, stipendit kouluille, Oulun yliopiston oppilasasuntola, kirkonkylän luistinrata, rintamamiehet, syöpäyhdistys, rajaseudun ystävät jne.

Perunatalkoot

Syksy 1968 oli erikoinen. Lumi tuli varhain ja Lapissa syntyi perunapula, koska sato jäi maahan. Klubi jakoi 17000 kg perunoita Ylitornion alueella. Ylitornion Kristillisen Opiston silloinen rehtori Lauri Impiö  hankki perunat muualta Suomesta lahjoituksina. 

Lippu

Klubi sai oman lippunsa ladyjen lahjoittamana 8.5.1984.

Juhlia ja tapahtumia

Antti A Ahon aloitteesta valmistui 70-80 lukujen vaihteessa muistomerkki työmme ja nykyisen vaurauden perusteista. Muistomerkki muodostuu peräpohjalaisten rekien päälle tehdystä tukkikuormasta. 

Vuosi 1986 oli 30-vuotisjuhlavuosi. 22.8. oli vuorossa Koivumaan vihkiäiset Övertorneån klubin kenttäpaikassa Ruotsin puolella ja 23.8.1986 oma 30-vuotisjuhla seurakuntatalolla, jossa juhlapuheen piti Suomen lions-liiton puheenjohtaja Jussi Isotalo ja henkilökohtaisen tervehdyksensä esittivät myös maailman liiton presidentti Sten Åkestam ja piirikuvernööri Allan Karvonen. Iltajuhla vietettiin Övertorneån Urheiluhallilla.

1990-luku on ollut jäsenistömme vireän toiminnan aikaa. Syynä tähän oli LC Övertorneån veljien Kalixin tien varresta hankkima Koivumaa. Aluksi rakennettiin yhteistyössä rakennuksia ja pärekatonteko tuli tutuksi monelle veljelle. Tervanpoltto on kuitenkin ollut uusi aktiviteettimme.  Vuonna -95 poltettiin jo kolmas tervahauta. Tervasta on ollut myös tuloa, sillä mm. v. -95 poltetut tervat osti Kolarin seurakunta kirkkojen kattojen tervausta varten. Tällä vuosikymmenellä oli muutamilla klubimme jäsenillä yhteyksiä Viron Suomipoikiin ja hankkivatpa he Suomipojille Toyota Hiace 9-hengen pikkubussin. Viron Suomipojat vierailivat Ylitorniolla 7.-8.7.-97. Useat lionit majoittivat heitä kodeissaan.

Artic Canoe-ralli heinä-elokuun vaihteessa -84 loi klubille mahdollisuuden uuteen aktiviteettiin. Toimintaan ryhdyttiin yhdessä LC-Ylitornio-Aavasaksan kanssa. Järjestettiin ohjelmallinen tapahtuma Aavasaksan sillan läheisyydessä. Ohjelmassa oli mm. Leo Lastumäki- show ja maailman pisin köydenvetokisa Suomi-Ruotsi joen yli köyden ollessa 550 m.

Vierailut ja vierailijat

Vierailut ja vierailijat ovat aina piristäneet toimintaamme. Myös 2000-luvulla on jatkettu hyväksi havaittua tapaa. Klubimme on harrastanut myös tutustumista mielenkiintoisiin kohteisiin kuten Levin lomakeskukseen talvella 2001 ja Ainolan Kartanoon heinäkuussa 2001. 30-vuotisjuhlamme vieras Jussi Isotalo on muistanut meitä vierailulla myös joulukuussa 2002. Myös vierailevat esitelmöitsijät ovat piristäneet klubikokouksiamme etenkin kaudella 2004-2005. Maaliskuussa 2005 kokoustamme kunnioitti läsnäolollaan Nokian entinen pääjohtaja Björn Westerlund tarkkoine analyyseineen suuryhtiön vaiheista. Viimeksi vierailu Kittilän kultakaivoksella antoi oivan esimerkin nykypäivän kaivostoiminnasta

Katse tulevaisuuteen

Viimeiset 10-vuotta ovat olleet klubissamme muutoksen aikaa. On uuden sukupolven aika ottaa suunnannäyttäjän rooli ja viedä klubiamme lions-toiminnan hengessä kohti uutta tulevaisuutta. Ainola aktiviteettien tekopaikkana on entisestään kasvanut. Lentokentän aidanteosta se oikeastaan alkoi. Puun istutusta, raivausta, pihan siivousta, pullojen keruuta ja viimeksi toteutimme linnunpönttötalkoot.
Ainolasta olemme saaneet muutaman vuoden ajan tarvikkeet jätkänkynttilöiden tekemiseen.

Viime vuosina ovat naiset tulleet mukaan klubin jäseniksi. Heiltä tulemme saamaan uutta aktiivisuutta ja uusia ideoita klubin aktiviteetteihin. 

Olemme olleet ajoissa liikkeellä. Olemme L-piirin klubeista viidenneksi vanhin ja koko maankin mittakaavassa maaseutuklubeista parinkymmenen vanhimman joukossa.

(Lähde: Timo Leinonen: Lions-historiikki vv 1956 - 2016)

Klubin 30-vuotisjuhla 1986
Klubin 60-vuotisjuhlassa v. 2016 huomionosoituksia saaneet
Lahjoitusten saajia 60-v juhlassa